Apunts primera part 4º sessió del judici

3 d’abril: INICI DEL QUART DIA DE JUDICI a les 10.10h
DECLARACIÓ d’ ARTUR MAS per videoconferència.
Declara el President de la Generalitat Artur Mas. Es dirigia al Parlament, al principi sol amb una comitiva especial de guàrdia urbana. Va recollir a altres parlamentaris. A la pregunta de per què hi havia un dispositiu excepcional, respon que perquè hi havia la convocatòria i volien protegir-se. L’operatiu concret el decideix interior, ell el desconeixia.
Tornant al 15 de juny, quan s’anaven acostant veien molta gent, li recorda que hi havia gent que es va acostar a la càpsula presidencial fins que ja no podien passar “la nostra màxima preocupació era que ningú resultes ferit”. Hi havia una actitud més enllà de la protesta. Van colpejar el cotxe, van intentar obrir la porta del cantó del seu seient. Pregunten si pot identificar a algú, especialment a qui va colpejar el capó del cotxe. Diu que hi havia molta gent i que no s’hi podia fixar “yo no los vi, no me fijo en eso”. Van calcular amb el dispositiu de seguretat quina era la millor opció per sortir d’allà per arribar a poder fer les seves tasques parlamentàries.
Es dirigeixen a la comissaria del carrer Bolívia i va demanar que es busqués una manera (vehicle o el que fos) per accedir, per donar una imatge de normalitat. No sabia que seria un helicòpter. Va fer el primer viatge en helicòpter i després diputats i així, a poc a poc. Diu que les protestes en el parlament són bastant habituals, que esta bastant acostumat, tot i que aquesta tenia més intensitat.
Li mostren un vídeo, reconeix les imatges.
Torn de preguntes de Manos Limpias: Quan van saber que hi havia mobilitzacions? Quan anava cap al parlament. Va haver-hi errors en el dispositiu? Grande Marlaska li diu al molt honorable que no contesti aquesta pregunta.
Torn de preguntes de la defensa. El president diu que el que és nou en aquesta ocasió és prendre mesures excepcionals per entrar. És habitual canviar d’itineraris per protestes, respon afirmativament, i diu que la cosa nova és el tipus de protestes. Declara que ell només va demanar dues coses, que no hi hagués danys ni lesions a ningú i que poguessin entrar ell i De Gispert. Diu que no sap com es va preparar el dispositiu, només que ell va demanar aquests dos objectius, per donar la sensació de màxima normalitat.
A la pregunta si la càpsula presidencial porta algun distintiu o identificació com per a què la gent sàpiga que és la presidencial. Ell respon que no, no en porta.
Respecte a l’helicòpter, respon que és una mesura excepcional, tot i que el President de la Generalitat té tot el dret a fer ús de l’helicòpter, literalment:  “El presidente tiene todo el derecho del mundo a usar un helicoptero”. Grande Marlaska no deixa continuar a la defensa preguntant pels costos de l’helicòpter.
A la pregunta si reclama algun tipus d’indemnització com afectat d’un delicte contra les autoritats de l’estat espanyol? El president Mas respon que no ha entès la pregunta. Li pregunten de nou: Considera vostè a la Generalitat una Alta institució de l’Estat Espanyol? El jutge Grande Marlaska no deixa prosseguir a la defensa.
Respecte a l’operatiu i dispositiu policial, respon que el departament d’interior de la generalitat constantment està organitzant dispositius. Tot i que operatius d’aquesta magnitud no els havia vist. Diu que l’excepcionalitat rau a bloquejar el parlament a tots els diputats i el comportament i acció dels manifestants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s