Crònica del segon dia de judici

El segon dia del judici oral contra les 20 persones imputades per l’acció “Aturem el Parlament del passat 15 de Juny del 2011sala vacía ens ha rebut menys gris que l’anterior.
.
Iniciada la sessió poc després de les 10 del matí, el dia d’avui s’ha dedicat exclusivament a les declaracions de 9 mossos d’escuadra que, d’una o altre manera, han participat de l’entramat repressiu al que ens enfrontem. 
En aquest moment, quan ha aparegut el rostre del primer policía a les pantalles de la sala de l’Audiència Nacional que ens jutja, el dia s’ha tornat gris, o més aviat, quasi en blanc i negre, recordant-nos altres processos d’èpoques passades. Una de les diferències és, precisament, la possibilitat que han tingut aquests de poder declarar per videoconferència, al contrari que les nostres vint companyes. 
.
Entrant en les declaracions, una de les qüestions més destacables ha estat la reitaració del “no ho sé” o “no m’enrecordo” o el “em remeto als informes i declaracions prèvies” dels policies que testificaven. Preguntant-los per com s’han obtingut els vídeos, fotos i imatges, els policies no recordaven o no sabien qui i com els havien aconseguit. S’han remés a videos penjats a internet o proporcionats per mitjans de comunicació que, com es va argumentar a les prèvies de la primera sessió, no garanteixen que no estiguessin editats o manipulats. De la mateixa manera, moltes de les fotos utilitzades per suposades identificacions, mostren persones d’esquena. 
.
ciutat justiciaUn dels temes clau plantejats en aquesta sessió ha estat la dirigida a qüestionar la forma i procediment de les identificacions de les persones imputades: com s’ha identificat a persones sense antecedents? Existeixen fitxers policials irregulars que possibilitarien asociar noms i cares per les esmentades identificacions? Aquestes preguntes no han estat resposes. També s’ha plantejat si es documentaren tots els passos i les persones que van participar en les gestions d’identificació. Els mossos no han sabut respondre aquesta qüestió remetent-se únicament a la multitut d’informació que diuen haver rebut a base de suposades denúncies anònimes o per via de familiars, amics, companys de feina… També s’ha qüestionat la forma de presentar les imatges per a les identificacions d’encausades als parlamentaris que participen del procés. Igualment s’han posat en dubte les formes amb què es va procedir a detenir, el per qué i qui va ordenar practicar-les en la forma en què es van realitzar: sortint de casa o de la feina, sense oblidar les que es van produir a la Ciutat de la Justícia. 
 .
Citades de cara al dimecres dia 3, de nou a les 10 del matí, encausades i gent de suport seguim juntes, a l’espera de presenciar les declaracions dels polítics. 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s